torsdag 15 oktober 2009

Downshifting och ett enklare liv - för vem?

Diskussionen om minskad konsumtion och ett enklare liv behövs verkligen när de flesta lösningar på den globala finanskrisen m.m. stavas konsumtion. Men att gå ner i arbetstid kräver ett jobb. Att välja att syssla med hantverksyrke istället för ingenjörskonster eller juridik kräver redan från början en högre utbildning och en medelklassig levnadsstandard dvs. marginalerna för att kunna minska och förenkla men ändå leva "bra". De som utan att ha valt det lever enklare - och fattigare - når inte ökad mindfullness och har inte mer makt över sin tid än stressade tjänstemän, utan stressar och förslits i sin kamp att få vardagen att gå ihop och få räkningarna betalda.

I DN:

"I sin doktorsavhandling konstaterade Pernilla Jonsson att de som lever enkelt ofta är välutbildade, har ett stort socialt umgänge och är kulturellt intresserade.
– De mer välbeställda har råd att leva enklare. Maningar om att leva enkelt kan te sig magstarka för dem som har en svag ekonomi och kämpar för att få vardagen gå ihop, säger Pernilla Jonsson."

Jo män visst!

Inga kommentarer: