måndag 10 november 2008

Miriam Makeba

Miriam; sångare och aktivist in i det sista.

Darling skriver från hjärtat. Här.

Alla skriver om pata pata och click song men en av mina favoriter är den hjärtskärande, gripande, och modiga Khawuleza, om barnen som, när de ser polisen komma för att våldta, ropar; Skynda mamma. Snälla låt dem inte fånga dig.

Transaktivister från Filippinerna och Peru

Transaktivister från Filippinerna och Peru kommer till Hallongrottan på onsdag den 12 november kl 19,00. Ska dit så klart!

söndag 9 november 2008

Dagen gryr..

Det är en hård miljö att överleva i. Det gäller att visa sig stark och att passa in i flocken. En ensam hona har tagit sig in bland de dominanta hanarna, men den äldre hanen markerar snabbt vem det är som bestämmer.

Det blir oroligt. En hona närmar sig några hanar och flocken sluter upp bakom ledaren som visar honan sin praktfulla buk.

När bytet delas får hanarna mer än honorna trots att de utför samma arbete. Ingen vet varför.

*

Klockrent inlägg av Folksam i ett samhällsklimat där jämställdhet, feminism och antidiskriminering ligger långt ned på den politiska agendan. Uppfriskande.

lördag 8 november 2008

Promenaden gav utdelning




Det är fantastiskt kul att gå Rundan som jag tjatat om i två års tid. Två och en halv timme tog det. Varm choklad vid sätrabadet och sen längst strandvägen hittade vi två filurer. Hihi. Allt var fint och underbart. Den fina kärleksförklaringen fanns vid vattnet nedanför Lyran. LJ 1932. Länge leve kärleken.

torsdag 6 november 2008

Dagens seminarietips 2

Las Divas, HBT och Bolivia

Filmvisning och samtal kring rätten till sin egen kropp.

I filmen Las Divas får vi följa Alberto/Maria-Pía i La Paz, i Bolivia, som använder sin kropp som ett poltiskt verktyg för att ifrågasätta könsrollernas gränser. Hur tolerant är egentligen det bolivianska samhället för HBT-personer, och hur kan ett land som Sverige jobba med att stärka HBT-personer rättigheter?

kl 19.00 -20.30 på Copacabana

*

Det lär blir en stressig men mycket intressant kväll för min del..


Dagens seminarietips 1

Seminarieserien "genusperspektiv på juridiken" är anordnad av Juridiska föreningen tillsammans med Juridiska linjerådet vid Stockholms universitet för fjärde terminen i rad.

Idag, den 6 november, är det dags för seminarieseriens andra
seminarium för hösten. Vi kommer då att få möta Anna Romell Stenmark - styrelseordförande och delägare i advokatfirman Lindahl. Som en av få kvinnliga toppar inom affärsjuridiken kommer Anna Romell Stenmark från att delge oss sina erfarenheter kring ledarskap och hur det är att arbeta på hög nivå inom ett traditionellt sett mansdominerat område.

Seminariet äger rum kl 17.00 i Juristernas Hus, Reinholdsalen.

onsdag 5 november 2008

Alldeles nyss i TV-soffan

(s)-kvinna på TV kallade precis land i mellanöstern för ett "medeltidssamhälle" och bara i ett "medeltidssamhälle" kan en kunglighet vara progressiv. Det går däremot inte an att de snackar i vårt "västerländska, upplysta och demokratiska samhälle". Tur att hon är demokratiskt vald. Annars skulle hon ju - precis som kungen - inte få säga sådana saker.

Marcus Birro tvingade mig sedan att byta kanal. Förra veckans anti-feministiska kåseri förra veckan var en riktig höjdare. (Detta är förstås menat att vara ironiskt.) Jag har mycket känslig kräkreflex.

söndag 2 november 2008

Bryssel!


Här kommer gammalt och fint från Bryssel!