måndag 22 juni 2009

Fördomar och okunskap - då är det visst inte diskriminering

Det här är gammalt men eftersom jag tagit mig lite tid för bloggeri (medan Darling målar kökssoffan gul) skriver jag om det ändå. Från Dagens Juridik.

Hovrätten har friat Sturehof för att ha vägrat släppa in en funktionshindrad kvinna. Personalen uppger att de inte uppfattade att hon var funktionshindrad, utan trodde att hon var alkoholpåverkad.

Hovrätten menar att det för att direkt diskriminering ska anses föreligga måste krävas att den som missgynnat någon annan varit medveten om att den missgynnade hade ett funktionshinder.
Hovrätten anser det inte uteslutet eller ens osannolikt att personalen faktiskt inte insett att kvinnan har ett funktionshinder. Tvärtom, menar hovrätten, ger utredningen stöd för att personer med funktionshinder av det aktuella slaget ibland uppfattas som alkoholpåverkade. (Står inte angivet i artikeln men tror att det handlar om en CP-skada.) Hovrätten finner mot denna bakgrund att Sturehof bevisat att missgynnandet av kvinnan inte haft sådant samband med hennes funktionshinder som krävs för att direkt diskriminering ska anses ha skett enligt den tidigare diskrimineringslagen.

Den sjuka slutsatsen av detta är ju att det inte blir frågan om diskriminering om man bara är tillräckligt fördomsfull och okunnig.

Inga kommentarer: