fredag 2 april 2010

Påskgodis


Pysseldag de luxe. Fyra sorters påskgodis kommer här!

Pistage- och russingodis

1 dl vispgrädde
150 g mörk choklad
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl russin
1/2 dl hackade pistaschnötter

Garnering:
Russin och pistaschnötter

Sätt ut formar på en bricka. Koka upp grädden i en kastrull. Ta den från värmen. Bryt chokladen i bitar och lägg ner den i grädden.  Rör tills chokladen smält. Tillsätt vaniljsocker, russin och pistaschnötter. Fördela massan i formarna. Garnera. Låt stelna några timmar i kylen. (Originalreceptet är med tranbär istället för russin, men tranbär fanns inte i min lokala Vi-butik)


Amerikanskt risgodis

75 g smör
280 g marshmallows
3 1/2 dl kokosflingor
6 dl vårgårdaris
1 1/2 dl cashewnötter

Smält smöret i en rymlig, vid och tjockbottnad kastrull. Rör ner marshmallows och låt smälta på medelvärme under omrörning. Lyft kastrullen från värmen och rör ner övriga ingredienser. Täck en liten långpanna med bakplåtspapper och häll upp massan. Lägg ett bakplåtspapper över eller fukta händerna med lite vatten och tryck ut massan till en 2-3 cm tjock kaka. Låt stelna i kylen. Skär i rutor. (Originalreceptet)


Risbräck

200 g ljus blockchoklad
ca 6 dl vårgårdaris

Smält blockchokladen i vattenbad (micro går också bra). När chokladen smält blanda i vårgårdariset och rör om tills riset är helt täckt av chokladen. Lägg upp klickar av ris- och chokladmassan på en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt svalna en stund i kylen.

Stekta ägg

200 g vit choklad
ca 25-30 gula non-stop

Smält chokladen i vattenbad. När chokladen smält lägg upp små runda klickar med sked på en plåt klädd med ett non-stick bakplåtspapper. Lägg de gula non-stopen - "gulan" - i klickarna med vit choklad. Låt stelna några timmar i kylen. (Från Claras påsktidning)


Nio påskägg och ett stort kakfat fyllda med gotter!!

Inga kommentarer: