måndag 23 februari 2009

Det blev inga fler heltider. Är någon förvånad?

Att arbetsgivarna inte skulle låta folk - framförallt kvinnor - att gå upp till heltid på grund av de nya a-kassereglerna som begränsar antalet deltidsdagar till 75 trodde väl ingen ens från början. Enligt en artikel i DN idag hade kritikerna rätt.

Vet inte hur många förtvivlade och/eller arga jag pratade med i somras när jag jobbade som a-kassehandläggare; äldre, som inte klarade sig på enbart inkomsten från deltidstjänsten men som förmodligen aldrig skulle få sätta sin fot på en arbetsplats igen om de sa upp sig (som reglerna kräver) och gick ut som heltidsarbetslösa, föräldrar som hankade sig fram på deltid och försökte dryga ut med extra vikariat. Utan möjlighet att planera arbetstiden (för inte förbruka deltidsdagarna bör man jobba heltid en vecka och vara heltidsarbetslös andra veckan) försvinner dagarna på några månader. Att t.ex. ta en erbjuden förmiddag förbrukar vecka 4.5 dagar samma vecka om det inte blir något mer arbete den veckan.

Det finns ingen logik i de här reglerna!

1 kommentar:

Anonym sa...

Ett av problemen med politik är att det egentligen inte har funnits bara en logik utan flera logiska mönster, men aldrig som de kan enas om som varit änns bra för någon helt enkelt. När man blandar flera regler inom ett språk så blir saker lite för komplext och styrt till slut.

Politik utgör inget undantag. Men visst de agerar som de vore ett gäng underhållande apor på bild. Jag är måttlig road av dentta uppträdande just nu. Måttligt.

men förvånad var jag nog inte, och ingen annan heller. Men ni som valde M måste vara rätt nöjda för snart kommer det bli riktigt tuffa tider. Jag har börjat skönja ett nytt beteendemönster hos många, detta kommer sannerligen inte leda till framgång för flera.

Vi kallar de för de "grå" (little grey) moderaterna, männ (mest) i kostym utan någon som helst humor eller medkänsla för andra.

Håll i er.