onsdag 25 februari 2009

Tjejserier?

Det såg bra ut till en början - en artikel som lyfter fram de kvinnliga seriehjältarna och serietecknarna. Bland mina favoriter, som även omnämns i texten, finns Liv Strömquist, Nina Hemmingson och Joanna Rubin Dranger. Helt briljanta!

Sen blir det genast lite mer problematiskt. För vilka beskrivs som målgruppen för de här serierna?

"I den engelskspråkiga världen har det på senare tid lanserats flera nya seriealbum som riktar sig särskilt till tjejer. Alison Bechels ”Fun home” är en stor framgång i USA och franska Marjane Satrapis ”Persepolis” är så populär att den blev film."

Skulle Persepolis vara speciellt riktad till tjejer? Jag trodde i min enfald att Persepols var en fantastisk serie/film om barndom, uppväxt, krig, förtryck och disapora. Typ.

tisdag 24 februari 2009

måndag 23 februari 2009

Det blev inga fler heltider. Är någon förvånad?

Att arbetsgivarna inte skulle låta folk - framförallt kvinnor - att gå upp till heltid på grund av de nya a-kassereglerna som begränsar antalet deltidsdagar till 75 trodde väl ingen ens från början. Enligt en artikel i DN idag hade kritikerna rätt.

Vet inte hur många förtvivlade och/eller arga jag pratade med i somras när jag jobbade som a-kassehandläggare; äldre, som inte klarade sig på enbart inkomsten från deltidstjänsten men som förmodligen aldrig skulle få sätta sin fot på en arbetsplats igen om de sa upp sig (som reglerna kräver) och gick ut som heltidsarbetslösa, föräldrar som hankade sig fram på deltid och försökte dryga ut med extra vikariat. Utan möjlighet att planera arbetstiden (för inte förbruka deltidsdagarna bör man jobba heltid en vecka och vara heltidsarbetslös andra veckan) försvinner dagarna på några månader. Att t.ex. ta en erbjuden förmiddag förbrukar vecka 4.5 dagar samma vecka om det inte blir något mer arbete den veckan.

Det finns ingen logik i de här reglerna!

lördag 21 februari 2009

fredag 20 februari 2009

Svar på tal

Mika och Athena svarar Ebba Witt-Brattström. Bra jobbat!

Gammalt

Fotat av Monki. Södermalm

torsdag 19 februari 2009

Negativ praxis från AD

Kände sedan tidigare till att det är typ omöjligt att få en någon fälld för etnisk diskriminering i Arbetsdomstolen. Jag hade fel - det är tydligen helt omöjligt. DN rapporterar om att DO förlorat alla mål rörande etnisk diskriminering sedan 2003. Några fall har förlikats innan dom i AD och jag vet att det även är vanligt med förlikningar innan det går så långt att DO stämmer in till AD. Men jag undrar vad 0 vunna mål ger för incitament att över huvudtaget förlikas. DO och de andra ombudsmännen stämmer bara när de har bra, uppenbara fall av diskriminering, delvis av rädsla för negativ praxis, men alla friande domar skapar just sådan negativ praxis. Att diskriminera har blivit ungefär lika "farligt" som att fildela - ingen risk att åka fast och få betala för det man gjort.

onsdag 18 februari 2009

Stort utbrott av denguefeber i Bolivia.

Pappa har blivit smittad av denguefeber, men är bättre nu i alla fall. Det går tydligen en epidemi som är så allvarlig att till och med svenska nyheter rapporterar.

En riktigt otäck sjukdom som, främst om man bli smittad en andra gång, kan leda till döden.

Kom hem!

Bolivias nya grundlag

Den låter mycket fin:

"Staten förbjuder och bestraffar varje form av diskriminering som grundas på kön, hudfärg, ålder, sexuell läggning, könsidentitet, ursprung, kultur, nationalitet, medborgarskap, språk, religion, ideologi, politisk uppfattning, filosofisk tro, civilstånd, ekonomisk eller social status, sysselsättning, utbildningsnivå, funktionshinder eller graviditet."

Och en hel del andra reformer som jag inte orkar skriva om nu. 



Hoppfullt!

Läs mer på QX.

tisdag 17 februari 2009

Otäckt debattinlägg

Moderaternas utspel i DN idag fick mig att slänga tidningen direkt i insamlingen. Jag orkar inte ens skriva något. Det finns andra som bättre kan formlera ilskan och bestörtningen.

"KÖR UT DEM"- stämning som är mycket otäck. Antar att moderaterna vill försöka vara så "bra" på "integrationspolitik" att folk inte ska "behöva" rösta på SD. De är på väg att lyckas.

Mer Austen

Tydligen har även Elton John gett sig in filmbranschen med Pride and Predator som utgår ifrån Austen klassiska berättelse men blandar in rymdvarelser - detta för att locka männen till Austens klassiker. Oh my.

söndag 15 februari 2009

Vithet som norm i Svd

Om den nya hudfärgade looken i Svd; den är beige, aprikos och rosa- och pärlemorskimrande.

"Vi har tröttnat på svart och starka färger och då passar det bra med dämpade, neutrala hudtoner som bas." säger Sharon Graubard på trendbyrån ESP Trendlab-Colourhouse i New York.

Mer än halva världen är plötsligt "ute". So last year. Tack så mycket.

onsdag 11 februari 2009

Fint hemma

Har precis läst ut Fint hemma av Kerstin Fredholm. Ett inlägg i pigdebatten. Intressant. Den monotona texten återspeglar det monotona arbetet att tvätta, skura, dammsuga, torka och stryka i andras hem. Maktförhållandet tydliggörs.

"Hushållsnära tjänster" må förordas av min arbetsgivare (och nyttjas av kollegorna) men nej; aldrig i livet!

Pride and prejudice - zombieversionen!

Nyheten om en zombieversion av Stolthet och fördom känns minst sagt underhållande. Låter lite långsökt, men måste helt klart kolla in detta. P&P är alltid favoriten, men BBC-versionen från 1995 är omöjlig att slå. Var inte överdrivet imponerad av Bride and prejudice. Men Clueless som är en variant på Jane Austens Emma (som så klart också finns som film) gick hem när jag var i tonåren.

fredag 6 februari 2009

När man är hemma och sjuk..

finns mycket tid att surfa runt och läsa om allt man missat under de långa passen på jobbet.

Som detta, om Islands nya premiärminister. Första kvinnan på posten och första öppna flatan någonsin i världen på denna position.

Annars har det blivit alldeles för mycket "efter 10 med Malou" och "Hem till gården".

Jag har övergått till böcker. Just nu "Kan du säga schibbolet" av Marjaneh Bakhtiari som jag fick av Kai och Andy i födelsedagspresent. Lover her! "Kalla det vad fan du vill" är en av mina absoluta favoriter. Så förväntningarna är höga men verkar som att de kommer att uppfyllas.

Michelle Obama

Jag tycker hon är cool.

"Med vetskapen om att min del av den amerikanska drömmen är en välsignelse skapad av hårt arbete från människor före mig, människor som arbetat lika hårt som min far slet på sitt industriarbete, så inser jag att jag står här tack vare den historien."

Raina Kelley skrev i Newsweek att "Att baka-eller-arbeta-frågan är irrelevant för henne; svarta kvinnor har aldrig lidit av lyxen att välja. Vårt arv inbegriper inte den gyllene buren, och vi har aldrig kämpat för att arbeta utanför hemmet - svarta kvinnor har alltid arbetat."

Försöken att göra henne till den typiska first ladyn/hemmafrun/modern alternativt misstänkliggöra henne genom att kalla henne ilsken/okontrollerad med undertryckt rasbetonad vrede visar bara på hur endimentionella de patriarkala/vita föreställningarna om kvinnlighet är.

Här skriver Malena Rydell i DN.

torsdag 5 februari 2009

Alarmerande

Efter rapporterna om rasism inom vården och polisen; i båda fallen skyller de ansvariga på enskilda individer eller inhyrd personal. Fegt!

onsdag 4 februari 2009

tisdag 3 februari 2009

måndag 2 februari 2009