torsdag 14 oktober 2010

Street smart

Per Wirtén har varit i ingentinglandet. I en sliten stadsdel längst tunnelbanans linje. I Bredäng. Han har skrivit en bok om förorter, men i den har han inte skrivit om Bredäng. Hans snygga pressbilder, som den som illustrerar recensionen i DN, är däremot fotograferade i Bredäng eftersom Bredäng så fint uppfyller stereotypen om hur en förort ser ut.

Det var mitt i vintern och Per Wirtén hade vid fotograferingstillfället med sig sin varma jacka. Jackan var dyr. Han hängde sin dyra jacka på en stolpe när han skulle fotograferas. När fotograferingen var över var hans dyra jacka försvunnen.

Per Wirtén ville bara ge en annan bild av förorten, som inte handlade om kriminalitet och misär. Och så blev hans dyra jacka stulen.

"Bredäng en vanlig onsdag halv tolv."

Per Wirtén berättar att han ägnat ett år av sitt liv åt att skriva om förorter från en positiv utgångspunkt. Anekdoten om den stulna jackan hamnar på kultursidan i Expressen. Återställandets dramaturgi. "Ja, det förstår du väl, det är ju söderförort, det här" som poliskvinnan i Skärholmen säger.

Jag skrattar lite åt den ensamma kommentaren. "Olyckligtvis blir man inte särskilt streetsmart när man är uppväxt med saft och bullar i en trädgård."

Jag undrar hur länge den dyra jackan hade legat kvar om han hängt den över en stolpe någonstans längst Drottninggatan.

Se bilderna på Per i Bredäng.

Inga kommentarer: