fredag 23 oktober 2009

"Så hanterar du henne" - handlade det inte om FÖRÄLDRAtyper?!

Ibland när jag längtar galet mycket efter lilla pyret läser jag på olika föräldrasiter och forum. Det är svårt att låta bli ibland trots att jag vet med mig att det mesta är kaos och kommer att göra mig irriterad. Föräldrar på nätet är generellt ganska elaka och fördömande mot varandra. "Mina barn är bäst"/"föräldraskap på mitt sätt är bättre än på ditt sätt". Det handlar om kejsarsnitt (för och emot), hur länge man ska vara hemma med ungarna för att inte vara en "dålig" förälder (= mamma) och förskolans eventuellt skadliga inverkan på barnen (kan orsaka bokstavsdiagnos enligt hemmafrun Eleni). Det är osolidariskt, fördömande och oftast väldigt enkelspåringt.

Gemensamt för det mesta som finns att läsa är att föräldraskap är synonymt med moderskap. Uppenbarligen har vi inte kommit längre än så. När sex odrägliga föräldratyper ska radas upp, på ett raljerande och förläjligande sätt, är det tipsen för hur du ska hantera henne som avslöjar vad det egentligen handlar om - odrägliga mammor.

För övrigt, jag är en sån där mallig och stolt morsa. Mitt hjärta svämmar över av stolthet coh lycka varje gång jag pratar med pyret och jag ser hur klok och fin hon är.

2 kommentarer:

Fata Morgana sa...

Jag håller med och tänker samma som du angående artikeln.. Jag tycker att det är sorgligt att det ska behöva se ut så här 2009! Min sambo känner sig ofta åsidosatt i olika sammanhang och inte alls tilltalad i artiklar, inlägg och så vidare. Det är faktiskt diskriminerande.. Pappor är föräldrar lika mycket, även när det kommer till "odrägliga" föräldrar.

Artikeln kändes för övrigt inte speciellt seriös men var som sagt ytterligare ett exempel på att föräldraskap i första hand likställs med moderskap.

queer as in fuck off sa...

Javisst är det så! Och inte bara i media så klart utan (ännu värre) även i verkliga livet. En kollega till mig berättade att han under ett halvtimmeslångt besök hos BVC med sin fru inte en enda gång blev tilltalad eller fick ögonkontakt med barnmorskan. Hon hälsade inte ens på honom när han och frun kom in i rummet.

Om vi nu ska sträva mot ett jämlikt föräldraskap måste det ske en attitydförändring på väldigt många plan!