fredag 19 mars 2010

Bostadsrättsföreningar och barnomsorg

En förskola vid Fältöversten tvingas flytta sedan bostadsrättsföreningen som är hyresvärd sagt upp kontraktet. Samma bostadsrättsförening har enligt DN (artikel finnns inte på nätet) sagt upp ytterligare en förskola och en träningslokal för funktionshindrade.

"Vår huvuduppgift är bostäder. Vi vill göra bostäder av lokalerna. Det är också så att många äldre i föreningen störs av barnen." säger föreningens ordförande.

Förskolan har funnits i samma lokaler sedan bostäderna byggdes och loka
Lokalerna är specialbyggda för ändamålet och gården anpassad därefter. Området kring Fältöversten var i alla fall när jag var där senast väldigt pensionärstätt. I takt med att yngre familjer flyttar in blir förskoleverksamheten desto viktigare. Bostadsrättsföreningarna verkar ha som enda fokus att tjäna pengar utan att inse hur idiotiskt det är. De ombyggda lokalerna drar in pengar till föreningen när de säljs som bostäder. Men vem kan och vill bo där om inte finns tillgång barnomsorg i närheten. Fler pensionärer?

Vad som händer med den aktuella förskolan är fortfarande oklart, men till årsskiftet ska de vara borta. Det kryllar inte av lokaler på Östermalm som är lämpliga för förskoleverksamhet.  Kommunen ser numera till att skriva långtidskontrakt på upp till 20 år för lokaler som kommunen vill använda sig av (t.ex. för förskolor och annan kommunal service) innan fastigheter ombildas till bostadsrätter. Vad kommer hända när de löper ut och giriga bostadsrättsföreningar ser sin chans att tjäna några miljoner extra till föreningen? Det här är bara ett av många problem som kommer att bli vanligare med anledning av den massiva utförsäljningen.

Jag själv tyckte bra om det faktum att den förening jag flyttat till inhyste både förskola och dagverksamhet för personer med funktionshinder. Senare har jag förstått att många i föreningen och styrelsen tycker att det är väldigt problematiskt och jobbigt att ha hyresgäster. För några månader sedan fick vi en lapp i brevlådan om att förskolan sagt upp sitt kontrakt och att lokalerna skulle byggas om till bostäder. Ett glädjande besked enligt föreningens företrädare. Sorgligt och galet enligt mig (som också sett fram emot att ha nära till pyrets förskola).

Pensionärerna vid Fältöversten som störde sig på barnskriken under dagtid kan från och med nästa år strosa runt på en öde innergård.

UPDATE: Rädda Linjalen läkade till mitt inlägg och via dem hittade jag andra artiklar om samma bostadsrättsförening. Många av de stackars pensionärerna, som bostadsrättsföreningen nu plötsligt verkar vilja värna om genom att säga upp förskolan, är tydligen hyresgäster och deras hyror har höjts kraftigt sedan ombildningen. De känner sig oönskade och misstkäner at tföreningen egentligen vill bli av med dem för att kunna släja lägenheterna.   

3 kommentarer:

Vintagesmulor sa...

Fattar inte hur folk orkar störa sig på så jävla mycket saker.

Själv tycker jag att pensionärerna i mitt hus lagar alldeles för äcklig mat som stinker upp hela trapphuset! Men föreslår jag att de ska förflyttas för det? Nej. (Inte än.)

queer as in fuck off sa...

Nej, det är inte klokt! Förskolor är ju viktiga för att samhället ska gå runt. Var ska de hålla hus i framtiden när alla byggnader är privata och drivs med vinstintresse och hyresgäster ses som något besvärligt och olönsamt? Hemmafruns återkomst?

Förälder och medmänniska sa...

Helt otroligt idiotiskt, korttänkt och elakt. Hela Fältöverstens BRF kommer som sagt att mer likna ett ålderdomshem och Östermalm kommer så smått att avfolkas från små människor kallade barn, men i och för sig så kanske bostadspriserna då äntligen kommer att sjunka på Östermalm, för vem fan hade de tänkt skulle köpa borätter där?? Agda och Nils, 85???
SKÄRPNING!!!!