tisdag 15 december 2009

Challah - nygammal favortlimpa

När jag var liten älskade jag den flätade judiska limpan som mamma brukade köpa ibland på ICA. Det var åratal sedan jag åt den men så hittade jag receptet på just det fantastiska brödet på bakbloggen Söta saker. det blev två rejäla limpor i söndags som blev mycket uppskattade.Challah
25 g jäst
1/2 tsk salt
1 msk socker
1/2 dl socker
12-14 dl vetemjöl
5 dl mjölk
2 msk smält smör
1 ägg

Uppvispat ägg
Vallmofrön

Rör ut jästen i lite av mjölken som värmts till ca 37 grader. Blanda i salt och 1 msk socker. Tillsätt resten av mjölken och sockret, ägget, det smälta smöret och mjölet. Arbeta in så mycket av mjölet som behövs för att degen ska bli fast, men inte mer än så. Låt degen jäsa under duk i 30 minuter. Baka ut och dela i två delar som sedan delas i tre eller fyra delar beroende på om du vill göra en vanlig fläta eller en fyrfläta. Rulla ut delarna till cirka 30 centimeter långa smala rullar och sätt ihop dem i ena änden. Fläta och fäst ihop flätan genom att trycka ihop ändarna. Låt de två bröden jäsa under duk ytterligare 30 minuter. Pensla med vispat ägg och strö över vallmofrö. Grädda långt ner i ugnen i 30 minuter på 175 grader.Det blev fina fyrflätor! Jag följde Söta sakers recept till punkt och pricka med undantag för penslingen eftersom jag använde mitt sista ägg till degen. Det funkade minst lika bra att pensla med mjölk men det blev förstås inte lika glansigt och gyllenbrunt som det hade blivit med ägg.

Ena limpan gick åt till eftermiddagstéet med Darling och svåger och den andra gav jag till mamma som tack för en fantastisk söndagsmiddag. Skrattade så att jag fick kramp i magen. Det var läge sedan.

7 kommentarer:

Anonym sa...

jag tycker det är er kul att en judisk tant ska hitta recept på challa hos en blogger med namn queer as fuck off....hoppas jag nu kommer för mig att verkligen baka det...:)

queer as in fuck off sa...

Haha! Du får verkligen se till att baka det. Så gott att jag skulle kunna äta en hel limpa alldeles själv! :)

Anonym sa...

Nu ska jag baka det för andra gånge...förresten judiska tanter kan också vara lite queer. Ibland syns det inte utanpå bara...

queer as in fuck off sa...

Jag borde också baka det snart igen! Det har blivit så mycket köpebröd på sistone. Frökusar, som i och för sig är goda, men knappast slår den här limpan!

Queer kan en vara på så många sätt. Med eller utan asymmetrisk frisyr och andra yttre attribut. :)

Anonym sa...

Håller med den tidigare judiska tanten: ett väldigt otippat ställe att hitta challahrecept på. :) Undrar dock om det möjligen ska vara 1 msk socker och 1/2 dl sirap i degen, snarare än 1 msk socker och 1/2 dl socker?

queer as in fuck off sa...

Nu var det ganska länge sedan jag bakade challah, men dubbelkollade Söta Sakers recept som jag använde från början, och i det står socker + socker. Den första matskeden ska tillsättas i degvätskan tillsammans med saltet. Sedan ska ytterligare en halv deciliter tillsättas tillsammans med mjölet och resten av ingredienserna. Vet inte om det låter vettigt eller om det gör någon skillnad om man istället tillsätter allt socker samtidigt eller byter ut det mot sirap - är ingen bakexpert - men tror att jag gjorde så när jag bakade brödet!

Anonym sa...

Sockret i degvätskan aktiverar jästen, så det är korrekt med socker + socker