När jag var liten älskade jag den flätade judiska limpan som mamma brukade köpa ibland på ICA. Det var åratal sedan jag åt den men så hittade jag receptet på just det fantastiska brödet på bakbloggen Söta saker. det blev två rejäla limpor i söndags som blev mycket uppskattade.
Challah
25 g jäst
25 g jäst
1/2 tsk salt
1 msk socker
1/2 dl socker
12-14 dl vetemjöl
5 dl mjölk
2 msk smält smör
1 ägg
1 msk socker
1/2 dl socker
12-14 dl vetemjöl
5 dl mjölk
2 msk smält smör
1 ägg
Uppvispat ägg
Vallmofrön
Vallmofrön
Rör ut jästen i lite av mjölken som värmts till ca 37 grader. Blanda i salt
och 1 msk socker. Tillsätt resten av mjölken och sockret, ägget, det
smälta smöret och mjölet. Arbeta in så mycket av mjölet som behövs för
att degen ska bli fast, men inte mer än så. Låt degen jäsa under duk i 30
minuter. Baka ut och dela i två delar som sedan delas i tre eller fyra delar beroende på om du vill göra en vanlig fläta eller en fyrfläta. Rulla ut delarna till cirka 30 centimeter långa smala
rullar och sätt ihop dem i ena änden. Fläta och fäst ihop flätan genom
att trycka ihop ändarna. Låt de två bröden jäsa under duk ytterligare
30 minuter. Pensla med vispat ägg och strö över vallmofrö. Grädda långt
ner i ugnen i 30 minuter på 175 grader.
Det blev fina fyrflätor! Jag följde Söta sakers recept till punkt och pricka med undantag för penslingen eftersom jag använde mitt sista ägg till degen. Det funkade minst lika bra att pensla med mjölk men det blev förstås inte lika glansigt och gyllenbrunt som det hade blivit med ägg.
Ena limpan gick åt till eftermiddagstéet med Darling och svåger och den andra gav jag till mamma som tack för en fantastisk söndagsmiddag. Skrattade så att jag fick kramp i magen. Det var läge sedan.
7 kommentarer:
jag tycker det är er kul att en judisk tant ska hitta recept på challa hos en blogger med namn queer as fuck off....hoppas jag nu kommer för mig att verkligen baka det...:)
Haha! Du får verkligen se till att baka det. Så gott att jag skulle kunna äta en hel limpa alldeles själv! :)
Nu ska jag baka det för andra gånge...förresten judiska tanter kan också vara lite queer. Ibland syns det inte utanpå bara...
Jag borde också baka det snart igen! Det har blivit så mycket köpebröd på sistone. Frökusar, som i och för sig är goda, men knappast slår den här limpan!
Queer kan en vara på så många sätt. Med eller utan asymmetrisk frisyr och andra yttre attribut. :)
Håller med den tidigare judiska tanten: ett väldigt otippat ställe att hitta challahrecept på. :) Undrar dock om det möjligen ska vara 1 msk socker och 1/2 dl sirap i degen, snarare än 1 msk socker och 1/2 dl socker?
Nu var det ganska länge sedan jag bakade challah, men dubbelkollade Söta Sakers recept som jag använde från början, och i det står socker + socker. Den första matskeden ska tillsättas i degvätskan tillsammans med saltet. Sedan ska ytterligare en halv deciliter tillsättas tillsammans med mjölet och resten av ingredienserna. Vet inte om det låter vettigt eller om det gör någon skillnad om man istället tillsätter allt socker samtidigt eller byter ut det mot sirap - är ingen bakexpert - men tror att jag gjorde så när jag bakade brödet!
Sockret i degvätskan aktiverar jästen, så det är korrekt med socker + socker
Skicka en kommentar