måndag 2 november 2009

Det blev mjuka vallmobröd


500 g mjölk, 3 % (5 dl)
60 g jäst
900 g vetemjöl
50 g smör, rumstempererat
25 g socker (2 msk)
25 g havssalt (0,25 dl)
vallmofrön till garnering
(receptet från tasteline)

Mr Kenwood (bästa bak- och allt i allo-maskinen, mormors gamla) bearbetade degen. Den blev knådad, utbakad och fick jäsa länge. Och skjuts med dem in i ugnen!
.

Det blev jättegott! Men jag tror jag gräddade lite för högt uppe i ugnen för de blev brunare på ovansidan än på undersidan. Mamma, Darling och jag mumsade med kalkon, turkisk ost och sommarens sista tomater som jag låtit mogna inomhus på kvist. Serverade på de fina asietterna Pigg (Uppsala Ekeby Gefle) som vi nyligen köpt av en tant som precis blivit änka. Tallrikarna hade de fått i bröllopspresnt när de gifte sig på 50-talet. Vi lovade att ta väl hand om dem.
.

Det blev ett extra bröd också, med annat recept, för att ta slut på jästen. Nu har vi så det räcker hela veckan!
.

Inga kommentarer: