Jordärtskockssoppa
ca 7 hg jordärtskockor
5 msk apelsinsaft
25 g smör
1 purjolök
1 vitlöksklyfta
3 dl grönsaksbuljong
1,5 dl mjölk
1,5 dl yoghurt
ev koriander till garnering
Skölj och koka jordärtskockorna i ca 20 min tills de blir mjuka tillsammans med apelsinsaften. Spara 5 dl av vätskan och häll av resten. Låt jordärtskockorna svalna lite. Skala och lägg i en stor skål, mixa skockorna till en jämn puré med en matberedare eller handmixer.
Smält smöret i en stor kastrull. Fräs vitlöken och purjolöken till de mjuknat. Om soppan ska bli helt slät, mixa även löken. Låt den annars vara kvar i kastrullen och rör ner jordärtskockorna, den sparade vätskan, buljongen och mjölken. Koka upp soppan, och låt den sjuda i några minuter. Avsluta med att röra ner yoghurten. Garnera med koriander.
Mums!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar