tisdag 3 november 2009

Nya DO ryter till

Diskrimineringsombusmännen har ju alltid varit långt ifrån processbenägna. Jag skulle tro att det beror på att de, som alla andra, inser att det oftast är mycket enklare och mer ekonomiskt att ingå förlikning, men också för att de varit rädda för negativ praxis.

Nya DO har hittills inte gjort så mycket väsen av sig. Idag kom dock nyheten att de vunnit skadeståndsmål i TR åt fyra gravida kvinnor som nekats sjukpenning eftersom deras problem och nedsatta arbetsförmåga berott på graviditeten.

Att neka en kvinna sjukpenning, som inte kan röra sig pga foglossning, grundat på att problemen är graviditetsrelaterade är som att neka en rökare sjukersättning när han eller hon får lungcancer. Eller att neka en person sjukpenning efter en hjärtattack för att personen inte skött sina kost- och motions vanor enligt regelboken. Skyll dig själv - du valde ju att röka/bli gravid/äta chips och sitta still. Helt idiotiskt (eller mer diplomatiskt uttryckt; mycket allvarligt och inte acceptabelt).

Några stackars män klagar förstås i kommentarsfältet på att de "stackars" kvinnorna nu får 50 000 kr var i skadestånd av deras skattepengar. De tänkte nog inte på att de berörda kvinnorna, som uppenbarligen varit i arbete, också tjänat in sina skattekronor precis som så många andra. Och skatten betalar vi in bl.a. för att kunna ge sjukersättning till dem som har behov av det. Kvinnorna - skattebetalarna - blev sedan uppenbaligen felaktigt nekade sin ersättnning när de under graviditeten blev arbetsoförmögna. Om någon "slösat" skattekronor i detta fall är det väl FK som först gjorde fel och sedan vägrade ge med sig så att det hela togs upp i domstol. Sånt kostar.

2 kommentarer:

hedvig sa...

kan inte mer än att hålla med. Påminner om när jag fick höra "jaha, så det är VI som ska betala för ditt banr?" när jag sa att jag ska ansöka om underhållsstöd. Som att JAG sagt åt pappan att skita i sitt ansvar...
(ordverifieringen för denna kommentar var förövrigt "hormen" lite komiskt!)

queer as in fuck off sa...

Vilken sjuk kommentar! Personen i fråga kanske borde flytta till ett annat land, utan det sociala skyddsnätet som finns här (och det kan vara väl så grovmaskigt), och prova på att klara sig själv i alla lägen. Ouff, jag sitter här och blir upprörd å dina vägnar! Vilken knäppskalle!